Karbantartás
designed by gracom Menü
menu
Submenu
Top 10 brief list
Top 10
leglátogatottabb festmény:
Képtárban: 1117 kép.
Galériában: 49 kép.
Keresés:
Művész neve:

Alkotás címe vagy témája:

Ár:
Mai dátum:
Szeptember 26, Szombat
Névnap:
Jusztina
© DunapArt Galéria, 2006
Művészeink
Összesen:
282 művész

Vass István.Megnézem a képeit
Vass István festőművész.


Amikor megszületett Vass István, dúlt a II. Világháború. Egy bábasszony segítette a világra, s édesanyja már kettőjükért retteghetett az áldatlan vérzivatarban. Két gyermekszem fürkészte a bombák füstjét, a sztalingyertyák fényeit, de az idő ment tovább, s ő már kisgyerekként, kísérte a katonaságból leszerelt, fogságból hazatért apját az akácosba, tuskózni, gallyat szedni, hogy legyen tűzrevaló. Látta a hatalmas Sztálin, Lenin, Rákosi képeket, s hallotta, ahogy anyja panaszkodik a szomszédasszonynak, hogy már nincs cukorjegye, s a pénze is elfogyott. Tudta, hogy az egyik szomszédék „véresszáju kommunisták”, és nagyon kell velük vigyázni.
Aztán látta a hatalmas Sztálinszobrot ledőlni, s lett egy dobtáras PPS géppisztolya, amivel kilőtt egy szovjet benzinszállítót. 15 éves volt 1956-ban. Aztán megmenekült. Aszód, - javítóintézet, Barlai Béla festőművésztanár felfigyel rajzkészségére, s tanítja három évig. Rajzaiból kiállítás volt az aszódi Petőfi Sándor Gimnáziumban. Közben hangszeres zenét tanul, s tíz évig zenészként dolgozik. 1972-től, 1977-ig a MOHOLY STUDIÓBAN Fischer Ernő festőművész-tanár tanítványa. Őt tekinti igazi mesterének. A mester haláláig levelezés folyik köztük. Első önálló kiállítása 1977-ben, az E Galériában volt, a Műszaki Egyetemen, majd ezt sorban követték a kiállítások. Munkáival eljut Torontóba, Jasna Gorába, Nagyváradon két kiállítása is volt. Járt Franciaországban, s bebarangolta Provance emlékezetes helyeit. Sorozatban voltak bemutatói, a Kispesti Vigadóban, a Nagy Balogh János Kiállító Teremben, a MTV nagyvetítőjében, Vácott, a Madách galériában, Kapolcson, az Evangélikus Templomban, Balatonalmádiban, a Városház Galériában, és sok más helyen.
Már elmúlt hatvan éves, és internetes galériáját, TILDAKÉPTÁR cím alatt időskorban megtalált ragaszkodó, kedves társa építi és gondozza, akihez őt elszakíthatatlannak látszó, eddig sosemvolt, szoros szálak fűzik.
Egyébként Gödön, otthonában, hűséges feleségével és családjával él, munkái társaságában.
Footer Footer
Magunkról Képtár Galériánk képei Kiállítások Művészeink Vásárlás Üzleti ajánlat Kapcsolat Egyéb  
azonosító:
jelszó: