Karbantartás
designed by gracom Menü
menu
Submenu
Top 10 brief list
Top 10
leglátogatottabb festmény:
Képtárban: 1117 kép.
Galériában: 49 kép.
Keresés:
Művész neve:

Alkotás címe vagy témája:

Ár:
Mai dátum:
Szeptember 26, Szombat
Névnap:
Jusztina
© DunapArt Galéria, 2006
Művészeink
Összesen:
282 művész

Tamás Gábor.Megnézem a képeit
Tamás Gábor festőművész. 1956-ban született Budapesten.
Legrégebbi homályos gyermekkori emlékei a nyolcadik kerület állami bérházak, dobtáras géppisztolyok által, csipkésre lyuggatott szürke tűzfalai közé, és az utcán valahová mindig siető zárt érzelmeket, nem kimutató arcnélküli emberek világába vezetik vissza. Hat éves korától egy jóval felszabadultabb, a külváros mikroklímáját élő, kertes ház környezetébe kerül. Inkább visszahúzódó, csendes, és nyugodt vérmérsékletű, de sokat gondolkodó kisgyerek, mérsékelten középszerű iskolai teljesítménnyel.
Tizenévesen nyílik meg, és egyre többször hagyja el a szülői házat. Részben a kíváncsisága hajtja, részben, serdülőkorára jellemző lázadó korszak, melynek ideológiai alapját a hetvenes évek hippi mozgalma határozza meg.
Egy fiatalon kötött és sikertelen házasságot maga mögött hagyva, a nyolcvanas évek elején csavargásainak földrajzi színterét, az ország határain kívülre is ki bővíti, és Francia országba helyezi át, ami az ezt követő tíz évet öleli fel.
Ezt megelőzően már járt Moszkvában. Sokat utazik ez idő alatt. Bejárja Skandináviát, a Benelux államokat. Német Svájc, Olasz és Spanyolországot. A kanári szigeteken félévet tölt, mint kalandor. Két évet Tunéziában, a túrizmusban dolgozik.
A kilencvenes évek közepén dönt úgy, hogy visszatelepül szülőhazájába. Úgy érzi eleget tapasztalt eleget látott. Helyhez kötött szeretne lenni, hogy leülepedjen agyában a forgatag, újra értékelhessen és hasznosítson. Nagy szerepet játszik döntésében az is, hogy második házasságából egy kislánya született. Bár ez a házassága is válással végződött, a gyermekhez erős apai kötődés fűzi.
Érdeklődési köre szelektálódott. Ázsiai filozófiák: Zen, buddhizmus gyakorlása. 2003-ban kap szerzetesi avatást. A festészettel már Franciaországban töltött évei alatt kezd el foglalkozni. Késztetése egy gyermekkori emlékképe alapján tör elő, miszerint festményei fővárosi fórumokon, kiemelkedően egyéni látásmódjának köszönhetően nyert díjakat.
Egy örökös útkereső, akit nem elégít ki, és szűknek érzi korunk emberére erőltetett uniformizált gondolkodást és látásmódot. Aki folyton kérdéseket tesz fel arra vonatkozóan, hogy igaz ezen az, amit lát?- Miközben álmodozik. Álmodó realista. Lehet e végleges nyugalmat lelni a szerelem vágyakozásában? Matériába lehet e formázni a meg foghatatlan illúziókat? Összeegyeztethető e - a melankolikus intellektus, a misztikummal? Hogyan lehet beágyazni a könnyed, humoros, naivat, az élet nagy horderejű drámai kérdéseibe? A sok csalódás filozofikusan szkeptikussá, a sok megtapasztalt és a megmagyarázhatatlan csoda, lelkes rajongóvá tette. Micsoda hibrid? Egy rajongó szkeptikus. Intelligensen romantikus alkat, aki szíve mélyén őrzi a tündérmeséket, tudatában a szomorú valósának. Mit jelentsen az álmokba való menekülés, vagy az álmok birodalmának a valóságra való kiterjesztése? És egyáltalán mi az álom, és mi a valóság? Hol van a határ, van e határ? A teljes nihil, az érzelmi, és lelki sivárág elképzeléséhez is színes fantáziára van szükség, vagy meg kell élni mindent, hogy hiteles véleményt alkothassunk róla? A ciklus végletek tetőpontjai, az átbillenés pillanatában a lehető legkifinomultabb állapotban, egyben határtalanságban lebegnek.
Ahol megszűnik az anyagnak lenni és már intuitív módon sem érzékelhető.
Hé barátom! Nem látod az út emberét, ki nem tanul s nem felejt, és már az igazságot sem keresi?
E válasz nélküli kérdéskörrel fogalmazható meg az éra, ami festményein és írásai mögül szűrődik át. Igazság csak egy van, de többféle képen lehet kifejezni.
Az, hogy a sorsa szélsőséges tapasztalatokba sodorja, ma sem ért véget.
Mindig van honnan meríteni rosszat, és jót egyaránt.
Footer Footer
Magunkról Képtár Galériánk képei Kiállítások Művészeink Vásárlás Üzleti ajánlat Kapcsolat Egyéb  
azonosító:
jelszó: