Karbantartás
designed by gracom Menü
menu
Submenu
Top 10 brief list
Top 10
leglátogatottabb festmény:
Képtárban: 1111 kép.
Galériában: 49 kép.
Keresés:
Művész neve:

Alkotás címe vagy témája:

Ár:
Mai dátum:
Október 27, Kedd
Névnap:
Szabina
© DunapArt Galéria, 2006
Művészeink
Összesen:
282 művész

Márton Béla.Megnézem a képeit
Márton Béla festőművész.

1913-ban Clairtonban, az USA-ban született, innen tért vissza Rozsnyóba, ahol Tichy Kálmán festőművész tanítványa lett. Tanult Brünnben, Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán Benkhardt Ágoston tanítványaként.
1941-ben ungvári lakos lett, -1963-óta él Százhalombattán. Márton Béla magyar,- sorskörülményei miatt németül, szlovákul, oroszul is beszél - közép-európai ember a fogalom humanizmusa és távlata, magyar szíve szerint.
Művészetével a Németh László-i “testvérek” eszméje jegyében a békességet és a lelki, szellemi kézfogást ápolja, teremti úgy, hogy festményeivel megszenteli a tájat, otthonait, Rozsnyó környékét, Kárpátalját, Százhalombattát. Tamási Áron hangoztatta:”Azért élünk, hogy valahol otthon legyünk a világban. Ezt az otthont nemcsak megtalálni, nemcsak elfogadni kell, hanem építeni. Márton Béla festményeivel ezt az otthont úgy teremti, hogy felvidéki, kárpátaljai, Duna-mentitáj legkisebb közös többszörösét hozza létre, dombokat, fákat, folyókat úgy, hogy miközben önmaguk, egymásra is hasonlítsanak. Szellemiségben feltétlenül, ez úgy nyilvánul meg, hogy szinte a Kárpátok színes csöndjét érzékeljük a házaktól hemzsegő budai domboldalon. Márton Béla értelmezésében fővárosunk zaját elnyeli a színes békesség. Ő Arany János-i értelemben “nemcsak a valót” festi, hanem annak “Égi mását”. A sors kegyeltje Márton Béla. Kilencven éves az örökifjú Mester, jó egészségben alkot ma is, s ezt a derűt, bizalmat, egészséget árasztja valamennyiünknek.
Dr. Losonci Miklós művészettörténész.
Footer Footer
Magunkról Képtár Galériánk képei Kiállítások Művészeink Vásárlás Üzleti ajánlat Kapcsolat Egyéb  
azonosító:
jelszó: