Karbantartás
designed by gracom Menü
menu
Submenu
Top 10 brief list
Top 10
leglátogatottabb festmény:
Képtárban: 1117 kép.
Galériában: 49 kép.
Keresés:
Művész neve:

Alkotás címe vagy témája:

Ár:
Mai dátum:
Szeptember 19, Szombat
Névnap:
Vilhelmina
© DunapArt Galéria, 2006
Művészeink
Összesen:
282 művész

Gajdov Géza.(†)Megnézem a képeit
Gajdov Géza festő, grafikus.

Vannak olyan tiszta törekvésben élők, akiken nem fognak korunk csábításai. A kor mindig kínál valamit, de ők nem elégszenek meg ezzel. Dolgoznak, munkálkodnak valami máson.
Az ember évezredek óta már ilyen, amilyennek ismerjük. Ezért értjük Platón minden szavát és ezért érezzük ismerősnek és szellemi rokonunknak a távoli múlt nagy műveit. Ma is megkérdőjelezhetetlen minőség lenne, ha valaki ma rajzolná meg az altamirai bölényt, vagy ma faragná kőbe a samotrakei Niké szobrát.
A tus fekete, a papír fehér. Ami létrejön kettőjük találkozásakor, az az emberi erővel létrehozható maximális kontraszt. A kontraszt mindig szétválaszt és formát ad. Így bomlanak ki a dolgok az egyetemes háttér előtt.
A háttér fehér, amelyet a formák sokfélesége takar el. E kitakarás árnyékba borítja a dolgok formáit a háttér makulátlan üres sugárzása előtt. A dolgok eltakarják, ami mögöttük van. Ezért megismerni mindent csak mozgással - utazással lehet. E megismerő utazás a képek világában a dolgok mögé, a valóság utazása.
Mindehhez nem kell más csak egy fehér papír, egy üveg tus, egy toll és egy kéz, amely fogja és vezeti a tollat. Rajzolni ilyen egyszerű.
Csak egy vállalkozó kedvű ember kell, aki nekiindul a valóság sivatagából a papír sivatagának.

Elhangzott Gajdov Géza: A valóság utazása. című kiállításának megnyitóján.

Benczúr Ház 2003. 05. 22.
Footer Footer
Magunkról Képtár Galériánk képei Kiállítások Művészeink Vásárlás Üzleti ajánlat Kapcsolat Egyéb  
azonosító:
jelszó: