Karbantartás
designed by gracom Menü
menu
Submenu
Top 10 brief list
Top 10
leglátogatottabb festmény:
Képtárban: 1117 kép.
Galériában: 49 kép.
Keresés:
Művész neve:

Alkotás címe vagy témája:

Ár:
Mai dátum:
Szeptember 27, Vasárnap
Névnap:
Adalbert
© DunapArt Galéria, 2006
Művészeink
Összesen:
282 művész

Brinkács Stefán. Megnézem a képeit
Brinkács Stefán festőművész.

1949-ben született Ungváron, Kárpátalján, olyan korban, amikor a mindenkori hatalom jogot formált arra, hogy ítélkezzék a művészetről és megszabja annak határait. De minden időkben vannak olyan mesterek, akik nem befolyásolhatók. Brinkács Stefán is egy ilyen mestertől, Bakonyi Zoltántól próbálta elsajátítani a látás művészetét. A mester credója a természet szeretete, az igazmondás és az emberi lét jobbráfordítása volt. Ezt tette magáévá Brinkács Stefán, aki később tanulmányait Odesszában folytatta, az Usinszkij pedagógiai főiskolán, festészeti-grafikai szakon.
Nyugtalan természete ismeretlen tájak felé vitte, Dikszon szigetére, az Északi óceánra. Majd Vlagyivosztokban talált munkát: az ottani bábszínház báb- és díszlettervezője volt. Dolgozott díszlettervezőként a Vlagyivosztoki Drámai Színházban is.
A gyermekkori élmények minden ember számára fontosak, a hazai táj, a Kárpátok utolérhetetlen szépsége utáni vágy hazavonzotta. Igaz, hogy a szovjethatalom éveiben nem nézték jó szemmel, hogy a Kárpátok lankás tájain nem jelenteti meg a “szocialista korszak” vívmányait, és nem csatlakozik a hatalmat dicsőítők táborához.
Mindig is a maga útját járta, nem tudott megrendeléseknek eleget tenni, amikor a kiállításokon való részvételt különböző feltételekhez kötötték. Ettől függetlenül festményeivel jelen volt a kárpátaljai területi és a kijevi köztársasági kiállításokon.
Művészetének sokoldalúságát mutatják, például a bőrből készült alkotásai, melyekről így vall: „-A bőr, az egy ritka és nagyon érdekes alapanyag. Bizonyíték arra, mennyire széles a művészetek skálája. Nem csak gondolatiságban, hanem technikailag, megvalósítás szempontjából is. Igazolás arra, hogy amit más csak festékkel vagy fényképezőgéppel tud elkészíteni, azt bőrből is létre lehet hozni. Tulajdonképpen bőr-applikáció, különböző színes bőrdarabkákból, illesztéssel készülő mű. Bőrből készült műveimmel, többek között, templomokat ábrázolok, reformátust, római és görög katolikust, egyesítve az embereket a vallásban és a hitben. Mert szerintem a vallás lehet különböző, a hit azonban egy.”
Footer Footer
Magunkról Képtár Galériánk képei Kiállítások Művészeink Vásárlás Üzleti ajánlat Kapcsolat Egyéb  
azonosító:
jelszó: