Karbantartás
designed by gracom Menü
menu
Submenu
Top 10 brief list
Top 10
leglátogatottabb festmény:
Képtárban: 1117 kép.
Galériában: 49 kép.
Keresés:
Művész neve:

Alkotás címe vagy témája:

Ár:
Mai dátum:
Szeptember 22, Kedd
Névnap:
Móric
© DunapArt Galéria, 2006
Művészeink
Összesen:
282 művész

Nagy Kálmán.Megnézem a képeit
Nagy Kálmán festőművész.

1956-ban születtem Baján. A rajzolás, festés iránti vonzalmam már korán megmutatkozott. 5 évesen kijelentettem a szüleimnek, hogy festőművész leszek. A nyelvtanulás és a zene is végigkísérte az életemet. Talán 6 éves lehettem, mikor anyám elvitt az első nyelvórára és 16 éves koromig hűségesen jártam az idős hölgyhöz, Rózsika nénihez, aki kezdetben franciára, később németre és angolra tanított. Mély benyomást tett rám az a gyönyörű, ám letűnőben lévő polgári miliő, a mívesen megmunkált faragott bútorok, festmények, igazi kristálycsillárok.
Ezzel párhuzamosan 6-tól 18 éves koromig voltam a zeneiskola növendéke, ahol kezdetben hegedülni, majd klarinétozni tanultam. Később a barátaim hatására önszorgalomból megtanultam gitározni is. Szép emlékű Gaál Zoltán klarinéttanárom mondta egy bajai kiállításom alkalmával, hogy minden képemből érzi a zene kisugárzását. És ha nem a festést választom hivatásul, akkor biztosan jó zenész vált volna belőlem. Ez volt életemben a legnagyobb dicséret, amit kaphattam.
1959-ben a szüleim vettek egy nyaralót Tihanyban, azóta minden nyarat,/és sok telet is/ itt töltöttünk. Kívülről tudtuk az összes hajó, és vitorlás nevét. A legnagyobb inspirációt ez a környezet jelentette számomra. A gyönyörű "ezerarcú" Balaton a sok-sok vitorlással többször visszaköszön a képeimen. Igaz egy kicsit absztrahált formában. Ráadásul az öreg házban, haláláig ott lakott az a kedves idős bácsi, akitől a házat vettük. Ő volt a legkülönösebb ember, akit valaha is láttam. Festőművész és feltaláló. Legalább 4 nyelven beszélt. Már a 60-as években megtervezte a La Manche alagutat. Láttam a tervrajzot! Talán akkor lettem igazán biztos a hitemben, mikor egyszer meglestem Emil bácsit festés közben.
Természetesen, mint minden bajainak, a Dunán eltöltök idők is mély benyomást tettek rám. Saját csónakunkkal sokat jártuk a zegzugos mellékágakat távcsővel, és fényképezőgéppel felszerelve. Gyakorlatilag azóta is fotózom, igaz a laborálást már jó ideje nem itthon végzem.
A középiskolai tanulmányaimat a nagy múltú /1757 óta működő!/ III. Béla Gimnáziumban végeztem, majd a Pécsi Tanárképző Főiskolára nyertem felvételt. Néhány év tanítás ráébresztett, hogy a saját utamat kell járnom, és minden erőmmel a festészetre kell koncentrálnom.1986 óta szabad úszó vagyok.1995-től vagyok tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.


„Nagy Kálmán festményein is a század elő stílus- kavalkádjának sokszínűsége figyelhető meg, melyből tán a magyar avantgárdéban is domináns konstruktív expresszivitás irányzata jelentkezik a legerőteljesebben. Ennek is az a színnel telített, a nagyfokú absztrakcióhoz közelítő változata, melyet orphizmus névvel jelez a művészettörténet.
Festészete önfeledt. Pillanatnyi érzelmi hatásoktól vezetve kötetlenül és gátlástalanul nyúl a legkülönbözőbb stílusokhoz. Festészete eklektikus, szabadon öntörvényű.”

Sárkány József művészettörténész.
Footer Footer
Magunkról Képtár Galériánk képei Kiállítások Művészeink Vásárlás Üzleti ajánlat Kapcsolat Egyéb  
azonosító:
jelszó: