Karbantartás
designed by gracom Menü
menu
Submenu
Top 10 brief list
Top 10
leglátogatottabb festmény:
Képtárban: 1117 kép.
Galériában: 49 kép.
Keresés:
Művész neve:

Alkotás címe vagy témája:

Ár:
Mai dátum:
Szeptember 23, Szerda
Névnap:
Tekla
© DunapArt Galéria, 2006
Művészeink
Összesen:
282 művész

Somogyi Réka.Megnézem a képeit
Somogyi Réka selyemfestő.

Somogyi Réka 1996-tól 2001-ig Németországban élt öt évet. Ekkor kezdett el selyemfestéssel foglalkozni, egy neves bonni mester: Ingrid Zeelau hatására. Mióta visszatért Magyarországra- az egyre szaporodó kiállítások révén - az itthon élők is megismerkedhetnek ezzel a nem mindennapi világgal, amit nyugodtan nevezhetünk Somogyi Rékásnak, mert így csak ő fest, ő képes festeni. Szerencsés, talán áldott ember ő, hiszen nem kellett megküzdenie a formakereséssel, mint oly sok más művésznek, a forma már akkor benne élt, amikor először kezébe vette az ecsetet. A mester az első közösen elkészített kép után vissza is húzódott; csak a technikai fogásokkal kapcsolatban adott még utasításokat, mert szerencsére látta, hogy Rékának csupán erre van szüksége
A művész kitekint a világra, mintegy ablakon keresztül. Ott, kint az üvegen: üveghegyen túl, lát valamit. Hogy igaz-e, senki sem tudja, ő sem. Tér van-e ott, vagy síkfelület, ő álmodja-e a színeket, vagy a színek őt, semmi sem biztos. De a művész festeni kezd, mert lát valamit: Réka ezt látja.
Ha megismertük és megszerettük Réka képeit, már semmin sem csodálkozunk: hogy nincsen virágzó lélekfa, fénypászmán kúszó holdtutaj, nem laktat a madártrilla, nem lehet házat ültetni vagy az eljövetelnek, ne lenne madárdalos a lehelete. Hogy a világ nem ilyen? De bizony ilyen is! Nézzünk csak ki az ablakon, amit Réka nyit nekünk. Ám nem andalításról, szépelgésről van itt szó, hanem - játékosan ugyan -: mindenről, a mindenségről, arról, hogy honnan jöttünk, mik vagyunk, és hova tartunk.
Vonalak. Gondolkozzunk csak el, hogy ezek a kontúrvonalak, amelyeket a selymen a festék kitölt, milyen fontosak. Biztos kézzel kell vezetni őket, különben nem tartják meg a festéket, s a selyem – akármilyen könnyed is – nem ismer kegyelmet: a festék szétfolyik rajta, s a kép nem javítható ki, a művésznek újra kell kezdenie. Kegyetlen dolog. De Réka nem fél, hanem könnyedén táncol, és közben kézen fogja az embert, s vezetni kezdi. Hamarosan mezőkre jutunk. A mező színes, a virágok, házak, mindenféle különös lény veszi körül az embert, a tér pedig egyre nagyobb lesz, tágul, mi pedig – észre sem véve - egy jobban távolodunk magunktól, és a legnagyobbhoz közeledünk. Közben pedig, olyan helyre jutottunk, amelyről csak keveseknek van tudomása. Talán így néz ki, talán nem. Mind – egy. Innen már csak egyedül tudunk tovább menni, elveszítjük énünk szerepét, szerepünk énjét, talán már mi is manók, pillangók vagyunk. Ha vagyunk. Mert az is lehet, hogy csak egy árnyalatnyi szerep jutott nekünk az isteni palettán, vagy még az sem. Ki-ki a Sorsa szerint. - Ez Réka mondanivalója, amit talán jobb, ha hitnek nevezünk

************************************************************

RÉKA SOMOGYI, PAINTER

RÉKA SOMOGYI LIVED IN GERMANY FROM 1996 TO 2001. THIS IS WHEN SHE STARTED OCCUPYING HERSELF WITH PAINTING SILK, INFLUENCED BY THE FAMOUS INGRID ZEELAU.
FOR THE PAST 6 YEARS THOSE LIVING IN HUNGARY CAN BECOME FAMILIAR WITH THIS NOT EVERYDAY WORLD, WHICH WE CAN CONFIDENTLY LABEL AS REKA SOMOGYESQUE, BECAUSE SHE IS THE ONLY ONE WHO PAINTS LIKE THIS, AND IS CAPABLE OF PAINTING LIKE THIS. SHE IS A LUCKY, PERHAPS EVEN BLESSED PERSON, BECAUSE SHE DID NOT HAVE TO STRUGGLE WITH DISCOVERING THIS FORM, THE FORM ALREADY EXISTED IN HER WHEN SHE FIRST TOOK A BRUSH INTO HER HAND. HER MASTER AND INFLUENCE PULLED BACK AFTER THEIR FIRST JOINT PICTURE WAS PAINTED: SHE ONLY KEPT GIVING ADVICE CONCERNING TECHNIQUE,BECAUSE LUCKILY SHE SAW THAT THIS WAS ALL RÉKA NEEDED HELP IN. TEH ARTIST LOOKS OUT ONTO THE WORLD, AS IF THROUGH A WINDOW. THERE OUTSIDE THE GLASS: PAST THE MOUNTAIN OF GLASS, SHE SEES SOMETHING. WHETHER IT IS TRUE OR NOT NOONE KNOWS, NOT EVEN HER. IS IT A SQUARE, OR A BARE DESERT, IS SHE DREAMING THE COLOURS, OR THE COLOURS HER, NOTHING IS CERTAIN. BUT THE ARTIST STARTS TO PAINT, BECAUSE SHE SEES SOMETHING: THIS IS WHAT RÉKA SEES.

ONCE WE GET TO KNOW AND LOVE RÉKA'S PICTURES, WE NO LONGER WONDER ABOUT ANYTHING: THAT THE WORLD ISN'T TRULY LIKE THIS!? BUT IT IS! LET US LOOK OUT OF THE WINDOW WICH RÉKA OPENS FOR US. ALTHOUGH IT'S NOT ABOUT INTOXICATION OR FEELING OVERRWHELMED BY BEAUTY, IT IS-ALTHOUGH PLAYFULLY-: ABOUT EVERYTHING, EVERYTHINGNESS, ABOUT WHERE WE CAME FROM, WHAT WE ARE, AND WHERE WE ARE HEADED.

LINES.LET US CONSIDER HOW IMPORTANT THE CONTOUR LINES WHICH THE PAINT FILLS IN ON THE SILK ARE. THE HAVE TO BE DRAWN BY STEADY HANDS, OTHERWISE THE PAINT WILL NOT HOLD FAST, AND SILK - NO MATTER HOW FINE - DOESN'T KNOW MERCY: THE PAINT FLOWS APART ON IT, AND THE PICTURE CANNOT BE FIXED, THE ARTIST HAS TO START AGAIN. IT IS A MERCILESS THING. BUT RÉKA DOES NOT FEAR, BUT DANCES LIGHTLY, AND AT THE SAME TIME TAKES US BY THE HAND, AND BEGINS TO LEAD US.
WE QUICKLY REACH FIELDS. THE FIELD IS COLOURFUL, THE FLOWERS, THE HOUSES, ALL KINGS OF STRANGE BEINGS SURROUND US, THE AREA GETS BIGGER AND BIGGER, IT WIDENS, WHILST WE - WITHOUT EVEN REALIZING IT - GET FARTHER AND FARTHER AWAY FROM OURSELVES, AND GET CLOSER TO THE BIGGEST ONE.AT THE SAME TIME WE REACH SUCH A PLACE AS ONLY FEW PEOPLE KNOW ABOUT. PERHAPS IT LOOKS LIKE THIS, PERHAPS IT DOESN'T. ALL - ONE. FROM HERE WE CAN ONLY GO ON ALONE, WE LOSE THE CONCEPT OF OURSELVES, THE ROLE OF ME-NESS, PERHAPS WE TOO ARE DWARVES OR BUTTERFLIES. IF WE ARE AT ALL. BECAUSE IT COULD BE THAT WE ONLY HAVE SHADOW OF A ROLE ON GOD'S PALETTE, OR MAYBE NOT EVEN THAT. EVERYONE ACCORDING TO HIS OWN FATE.

2007 DUNA P?ART GALLERY, VÁC - ? KÖRKÖRÖS SPRING DANCE?
2007 WEKERLE CHILDREN?S HOUSE BUDAPEST
2006 BERLIN, INTERNATIONAL FAIRYTALE EXHIBITION
2006 FÉNYUDVAR BUDAPEST
2006 KÉPÍRÓ GALLERY, BUDAPEST
2006 FÉNYUDVAR, BUDAPEST
2006 EURÓPA CAFÉ, BUDAPEST
2005 DUNA P?ART GALLERY, VÁC
2003 VOLKSBANK GALLERY, BUDAPEST
2002 DUNA P?ART GALLERY, VÁC
2000 BERGHEIM, HAMBURG, DÜSSELDORF
1999 KÖLN GALERIE
Footer Footer
Magunkról Képtár Galériánk képei Kiállítások Művészeink Vásárlás Üzleti ajánlat Kapcsolat Egyéb  
azonosító:
jelszó: